erfgoedobject

Hoekwoning van 1910

bouwkundig element
ID
212551
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212551

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekwoning van 1910
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekwoning van 1910
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruime hoekwoning van 1910 naar ontwerp van F. Albert uit Calevoet-Linkebeek, zie plintinscriptie, ingeplant op de hoek van de Kerkstraat met de weg die leidt naar de trap van de 100-jarige.

Net voor de Tweede Wereldoorlog was hier de kruidenierswinkel Delhaize en Co gevestigd. Begin mei 1940 werd de woning gebombardeerd door het Duitse leger en op een oude foto staat de woning met een deels verdwenen dak. Links van de deur zit een herinneringsplaat in koper met vermelding: "Hier verbleef Jef VANLISHOUT, politiek gevangene, bezweken voor het vaderland in het kamp van Sandbostel (Duitsland) op 14 mei 1945. Wees zijn offer indachtig".

Baksteenbouw met afgesnuite hoek, onregelmatige travee-indeling en drie bouwlagen onder schilddak. Lijstgevels met picturaal lijnenspel van witte en grijze baksteen voor horizontale muurbanden en rollagen boven de vensters. De deur en het venster op het gelijkvloers hebben I-profielen met rozetbouten als latei en opvallend is ook de aanwezigheid van origineel schrijnwerk. Onder de kroonlijst is een decoratieve band van kopse witte en rode bakstenen, die doorloopt tot nummer 24.

Geprononceerde hoektravee met vleugeldeur, daarboven een driezijdige erker met bekronende balkonbalustrade. In de erker is een arduinen plaat ingewerkt met een halfverheven reliëf met een anker en opschrift "In den anker". Aan de zijde van de Kerkstraat zit nog een tweede deur waarnaast een voetschaper is ingewerkt.

  • DUBREUCQ J. 2003: Tiroir aux souvenirs, Linkebeek.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekwoning van 1910 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212551 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.