erfgoedobject

Modernistische woning door Willy Van Der Meeren

bouwkundig element
ID
212563
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212563

Juridische gevolgen

Beschrijving

Modernistische woning naar ontwerp van Willy Van Der Meeren, gebouwd in 1957 volgens de literatuur, in 1958 volgens de bewoonster. In 1975 werd de woning lichtjes uitgebreid in zuidelijke richting en in 1986 werd het terras voorzien van een overdekking. Deze werken werden eveneens door Van der Meeren gesuperviseerd.

Van Der Meeren is voor altijd geboekstaafd als ontwerper (samen met architect Palm) van het EGKS-huis dat hij in 1954 ontwikkelde voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), een uniek experiment in de industrialisatie van de woningbouw. Van Der Meeren zocht de oplossing voor de grote woningnood in de jaren 1950 in een doorgedreven industrialisering van de constructiemethoden, die toeliet om met eenzelfde volume aan inspanning een aanzienlijker resultaat te bereiken en hierdoor de kostprijs sterk te drukken zodat ook arbeiders een comfortabele woning konden betrekken. Maar los van deze sociale projecten heeft hij ook een opmerkelijke reeks privé-woningen op zijn palmares, steeds vertrekkende vanuit een specifieke probleemstelling en de landschappelijke context, zoals hier in Linkebeek het heuvelachtige terrein. Daarenboven paste hij een aantal principes van het EGKS-huis ook in de privé-woningen toe,zoals het modulair bouwen, waardoor de kostprijs niet te hoog werd en er vooral snel kon gebouwd worden. Volgens de bewoonster is men pas in mei 1958 beginnen bouwen, vier maand later was de woning instap-klaar.

Witgeschilderde bakstenen woning van één bouwlaag, oorspronkelijk op L-vormige plattegrond onder overkragend plat dak; eenvoudige rechthoekige muuropeningen. De tuin is georiënteerd naar het zuiden en de inkom met de typische Van der Meeren handgreep is naar het noorden gericht.

De carport staat vóór het huis, maar op een lager niveau, terwijl het buitenterras erboven net voor de woning en op gelijk niveau ermee ligt. In een werk over het oeuvre van Van Der Meeren prijst auteur Mil de Kooning de knap uitgedachte figuratie van toegangspaden en –trappen en noemt het boven de carport gelegen buitenterras één van de sterkste plekken die door Van Der Meeren werd ontworpen. De woning is nog volledig in originele staat, met inbegrip van de interieurelementen.

  • Gemeentearchief Linkebeek, Bouwaanvragen 1975, dossier 1608 en bouwaanvragen 1986, dossier 2915.
  • BEKAERT G. & STRAUVEN F. 1971: Bouwen in België 1945-1970. Brussel, 360-361.
  • DE KOONING M. 1993: Willy Van Der Meeren, Vlees en Beton 21-24, geen paginanummers.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistische woning door Willy Van Der Meeren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212563 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.