erfgoedobject

Parochiaal complex Sint-Theodardus

bouwkundig element
ID
21477
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21477

Juridische gevolgen

Beschrijving

Moderne kerk, in 1939-1943 naar ontwerp van architect H. Lacoste gebouwd. Imposant bakstenen gebouw met zware, gedrongen volumes. Eénbeukige kruiskerk met een schip van vijf traveeën, een kruisingstoren met volledige bakstenen spits, een koor met vlakke sluiting. Het geheel wordt voorafgegaan door een vierkant atrium met omlopende spitsbooggalerij. De muurvlakken worden verlevendigd door een herhaald gebruik van het mijterboogmotief, onder meer aan de vensters, galmgaten en geveltoppen, en aan de opeenvolging van puntgevels boven de vensters van het schip.

De begane grond is overspannen door middel van houten gewelven, gedragen door spitsbogige, bakstenen gordelbogen.

Achter de kerk bevindt zich een complex van parochiale gebouwen, in dezelfde stijl opgetrokken en gegroepeerd rondom een binnenplaats.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Steenkoolmijn van Beringen: Mijncités


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiaal complex Sint-Theodardus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21477 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.