erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Quirinus

bouwkundig element
ID
22529
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22529

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische zaalkerk, van 1838, vergroot in 1859. De plattegrond beschrijft een ingebouwde westtoren, een schip van drie traveeën en een koor van een rechte travee met halfronde sluiting, geflankeerd door sacristieën. Bakstenen gebouw onder zadeldak (leien).

De westgevel wordt geritmeerd door drie verdiepte muurvlakken; centraal, rechthoekig, kalkstenen portaal in een geprofileerde omlijsting met druiplijst; halfradvenster in de geveltop. Drie zichtbare torengeledingen, door kalkstenen waterlijsten gescheiden; rondboogvormig galmgat in een verdiept gevelvlak op elke zijde; ingesnoerde naaldspits.

Het schip is voorzien van bakstenen rondboogvensters, het koor van rondboogvensters in een vlakke kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken.

Overwelving door middel van een tongewelf; kruisgewelf boven het koor.

Mobilair: Processiemadonna van gepolychromeerd hout (17de eeuw); beelden van Sint-Anna ten Drieën (begin 18de eeuw), Sint-Jozef (begin 18de eeuw), Onze-Lieve-Vrouw (17de eeuw), Sint-Quirinus (15de eeuw), kruisbeeld, gepolychromeerd hout (18de eeuw).

Drie barokaltaren; eiken biechtstoel, Lodewijk XV-stijl (18de eeuw).

  • GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Beringen, Brussel, 1977, pagina 47.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het orgel in de parochiekerk Sint-Quirinus is van de hand van W. Pereboom en J. Leyser en kan stilistisch gedateerd worden in de periode 1870-1880. Orgels van het huis Pereboom & Leyser (Maastricht) zijn in ruime mate bewaard gebleven, zowel in Nederlands als in Belgisch Limburg. Het orgel van Viversel is bij gebrek aan archiefonderzoek nog niet gedateerd (W. Pereboom en J. Leyser werkten bijna een halve eeuw (1850-1899)). Het werk in Viversel is stilistisch eerder te situeren in de periode 1870-1880. In 1965 werd het voetklavier vernieuwd en werden twee registers gewijzigd. Het betreft een één-klaviers-orgel met aangehangen voetklavier en een tiental registers dat nagenoeg volledig bewaard is. De orgelkast is geplaatst in de doksaalbalustrade.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002159, Orgel Sint-Quirinuskerk Viversel (S.N., 2001).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Quirinus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22529 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.