erfgoedobject

Gerechtshof

bouwkundig element
ID
25127
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25127

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gerechtshof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Gerechtshof
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gerechtshof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het gerechtshof werd naar ontwerp van Louis Roelandt gebouwd op de plaats van het vroegere Recollettenklooster, van 1836 tot 1846. Wat de stijl betreft inspireerde de architect zich duidelijk op de Italiaanse renaissance. Het complex van twee en een halve bouwlaag is opgetrokken uit baksteen, en bekleed met Franse kalksteen die verwerkt is met hardsteen voor de pilasters, kroonlijsten en omlijstingen.

Voor- en achtergevel van dertien traveeën met een middenrisaliet van vijf traveeën gemarkeerd door een portiek op een podium in classicistische stijl, namelijk bestaande uit een hoofdgestel met driehoekig fronton gedragen door acht kolossale zuilen met Korinthisch kapiteel en in de voorgevel (op het noorden) langs weerszijden bereikbaar via een steektrap. De sculpturale vulling van het timpaan is in 1961 door Geo Verbanck gebeeldhouwd. De hoekrisalieten worden afgelijnd door kolossale pilasters met verdiepte schacht en Korinthisch kapiteel. De begane grond met afgevlakte bossage is voorzien van rondboogvensters. Rechthoekige bovenvensters met bekronend driehoekig fronton rustend op Korinthische pilasters en in het middenrisaliet afgedekt met kroonlijst, borstweringen uitgewerkt als balustrades tussen postamenten. Mezzanino boven de grote rechthoekige vensters van de bovenverdieping, verlicht door middel van vierkante vensters in het risaliet door middel van radvensters. Attiek opengewerkt tot balustrade loopt over de vier gevels door.

Zijgevels van elf traveeën. Middentravee met een groot rondboogvenster op de verdieping, geflankeerd door Korinthische pilasters en bekroond met een driehoekig fronton. Derde en negende travee zijn breder en hoger. Voorts zelfde kenmerken als voor- en achtergevel.

Oorspronkelijk mobilair vernietigd door brand van 1926. In 1886 werd het monument van Hippolyte Metdepenningen (1799-1881) op het binnenplein voor het gerechtshof ingehuldigd. Het beeld van de vrijmetselaar, eerste doctor in de rechten uit de Gentse universiteit, is van de hand van Julien Dillens (1849-1909) en werd gegoten in de ateliers van de Compagnie des Bronzes in Brussel.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gerechtshof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25127 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.