erfgoedobject

Herenhuis La Tourelle

bouwkundig element
ID
26431
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26431

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis La Tourelle
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis La Tourelle
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gebouwd in de tuin van het in 1890 gesloopte "speelhuis" van Serdobbel de Contreras, reeds vermeld in 1750, volgens De Potter & Broeckaert op de plaats van het oude slot van de heerlijkheid van Drongen, daar gebouwd na de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw. In de tuin aan de Leie-oever rest nog het elegante traptorentje dat eertijds in het midden van de achtergevel prijkte. Het huidige herenhuis klimt in kern op tot 1846, maar werd voorzien van een nieuwe voorgevel in 1863; de twee rechterzijtraveeën zijn toegevoegd in 1893. Het middenrisaliet van de voorgevel en de uitbouw in de linkerzijgevel dateren van 1932.

Aan de straatkant voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen arduinen pijlers met siervaasbekroning. Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag afgedekt met schilddak (pannen). Bepleisterde en geschilderde voorgevel op arduinen plint met middenrisaliet van één travee. Overluifelde rondboogdeur geflankeerd door twee liggende leeuwen van arduin. Imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekig, omlijste vensters, op de benedenverdieping met oren en kroonlijst, op de bel-etage met rolluikkasten en sluitsteen. Gekorniste kroonlijst rustend op classiciserende consoles, waartussen de vensters van de halve-verdieping.

In de achtergevel rechthoekige vensters met persiennes. Middenrisaliet (met rondboogvormig deurvenster op begane grond) bekroond door driehoekig fronton met lunet.

Polygonaal traptorentje, heden alleenstaand, van bak- en zandsteen met naalddak (leien), uit de 17de eeuw (gerestaureerd in 1972). Rondboogvormige muuropeningen in geblokte omlijsting, waaronder verschillende gedicht. Op bovenste verdieping belvedère.

  • Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1846 (nummer 2), 1863 (nummer 4), 1890 (nummer 1), 1893 (nummer 3). 1932 (nummer 56).

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis La Tourelle [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26431 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.