erfgoedobject

Gesloten hoeve Hof te Meulebroeke

bouwkundig element
ID
27986
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27986

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met voormalig molenaarshuis naast de linkeroever van de Molenbeek. Erachter gelegen omgrachte bebouwde site (zie Landboek van Nukerke van 1768-1774 en de Ferrariskaart van 1771-78), heden verdwenen, wellicht minstens opklimmend tot de 16de eeuw; melding immers in 1551 van "behuysde stede ghenaemt te muelebroucke".

Hoeve voorheen ten zuidoosten vergezeld van watermolen aan de rechteroever van de Molenbeek met spaarvijver, één van de watermolens te Nukerke vermeld in 1571. Graanwatermolen "te Meulebroek" herbouwd in de tweede helft van de 18de eeuw (circa 1778 ?), na 1963 door sloop verdwenen; te localiseren bij bewaarde waterval met resten van voornamelijk bakstenen metselwerk van sluismuren.

Heden onbewoonde hoeve met opvallend bouwvolume. Aan de straat in U-vorm opgestelde bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadel- en schilddaken (golfplaten en kunstleien). Brede centrale toegangspoort in de lange straatvleugel; booganker met rechts jaartal 1858, verwijzend naar het bouwjaar van de hoeve, links letters A S D (heden geschilderd op bord). Ter hoogte van de doorrit: nokijzer met windvaan en geajoureerde letters O en A. Rechthoekig erf deels gekasseid, afgeboorde mestvaalt in noordoostelijke hoek; zuidoostelijke kant deels ingenomen door recentere aanbouwen.

Ruim, achterin gelegen boerenhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat). Gewitte verankerde bakstenen erfgevel met steekboogvensters onder halfronde bovenvensters. Rechthoekig hardstenen deuromlijsting afgedekt door kroonlijst.

  • BOUCKZONE D., Toponomie van Nukerke, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XXIII, 1974 , p. 194.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede band, 1963, p. 57.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 33-34.

Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve Hof te Meulebroeke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27986 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.