erfgoedobject

Domein Sint-Hubert

bouwkundig element
ID
28587
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28587

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Sint-Hubert
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Sint-Hubert
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Domein Sint-Hubert". Villa gebouwd in opdracht van Henri Lagache in 1922-1924 naar ontwerp van architect Van Laethem naast de voormalige katoenspinnerij en -ververij van de gebroeders H. en L. Lagache in de Spinstersstraat. In 1977 aangekocht door de huidige eigenaars, gerestaureerd en aangepast tot restaurant en feestzaal. Ruime tuin met vijver van drie hectare met eilandje, gevoed door twee bronnen. Aan de vijver pomphuis voor de waterbevoorrading van de erachter gelegen fabriek en ruim boothuis.

Onderkelderde bakstenen villa in cottagestijl, twee bouwlagen onder leien daken. Naar noordoosten gerichte voorgevel met vooruitspringende zijtravee met puntgevels. Portiek in metalen veranda met gesmeed ijzeren hekwerk en bekronende balkonleuning van Emonts, Brussel (zie inscriptie). Getoogde vensters met arduinen waterlijst. Puntgevels met imitatievakwerk, nu versierd met reliëfpanelen met hert.

Behouden en gerestaureerd interieur in eclectische stijl. Salon in neo-Vlaamserenaissance-stijl met cassettenplafond en gesculpteerde schouw. Fraai bureau met ingewerkte kasten en glasramen.

  • DESMIJTERE G., DE SMET A., MARTENS L. & LAMON L. 1989: Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 179-182.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Domein Sint-Hubert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28587 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.