erfgoedobject

Woning en Teinturerie du Soleil

bouwkundig element
ID
28695
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28695
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Woning en zogenaamd "Teinturerie du Soleil" van de familie O. Delbar-Haelters. Opgericht in 1903 in reeds bestaande gebouwen. In 1907 bouwen van een ververij en plaatsing van een stoomketel, schoorsteen en stoommachine van de firma "Van Coppenolle, Frères" uit Berchem. Herhaaldelijk uitgebreid tot in de jaren 1980, stopgezet in 1995 en infrastrucuur verkocht. Gevestigd in binnenblok tussen de Jan van Nassaustraat, Molenbeek en Zonnestraat. Blinde muur en poort in laatstgenoemde straat met toegang tot de gebouwen en behouden vroegere paardenstallen. Uitbreiding van het ververijgebouw in 1909 en 1917, volgens huidige eigenaar door aannnemer V. Lagache-Dumont. Volgens bouwplannen bouwen van blinde muur en poort aan Zonnestraat in 1922 naar ontwerp van architect L. Van Laethem; uitbreiding in binnenblok in 1929 naar ontwerp van architect A. Van Laethem. Door aankoop van aanpalende gebouwen van de voormalige houtzagerij Van Haute en het kolenbedrijf 't Kint vergroot in de jaren 1950 en 1980. Thans leegstaand.

Nummer 13. Woonhuis van drie traveeën met twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met eenvoudige gecementeerde voorgevel.

Interieur. Gang bezet met marmerplaten, cementtegelvloeren en mooie glas-in-looddeuren met art-nouveaubloemmotieven in de woonkamer.

Nummer 15. Bedrijfsgebouwen met gecementeerde straatgevel van tien traveeën en twee bouwlagen met links garagepoort en rechts doorgang naar de binnenkoer en ververij. Oudste bakstenen gebouwen onder sheddaken op ijzeren vakwerkliggers. Hoge geringde schoorsteen op gepikte sokkel; behouden plaats van stoomketel, thans waterreservoir. Bakstenen en betonnen atelier van de jaren 1950 met twee bouwlagen onder plat dak; brede vensters met horizontale betonnen verdeling.

  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1909-1910, 1914-1923.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1922. 1.1-30.6, Doos 1929. 1.10-31.12.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Register van inschrijvingen van onderzoeken de commodo et incommodo, 1903-1924.
  • DEMEDTS I., Teinturerie du Soleil, 1903-1995, Ronse, onuitgegeven studie Sint-Lucasinstituut Gent, 1997.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning en Teinturerie du Soleil [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28695 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.