erfgoedobject

Samenstel van stadswoningen

bouwkundig element
ID
29767
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29767

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van de huizen zogenaamd links "Het Zwarte Leeuwken" en rechts "Den Ancker". Twee diephuizen van respectievelijk twee/drie traveeën en drie traveeën en telkens twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen.

Eind 13de eeuw - begin 14de eeuw: links zogenaamd "ten Walle", bestaande uit een rechthoekig voorhuis en een haast vierkant achterhuis gebouwd op een erf ontstaan als splitsing van een groter erf, zie huisnummer Genthof 48. Zijn oprichting getuigt waarschijnlijk van een eerste verdeling van het oorspronkelijke erf.

15de-16de eeuw: slopen van de binnenmuur van het huis "Den Ancker"; toevoegen van een nieuw smaller achterhuis.

Begin 17de eeuw: enkele herstellingen aan het huis "Den Ancker" en wijzigen van de voorgevel van het huis "Het Zwarte Leeuwken".

1795: samenvoeging van twee panden tot één geheel, het huis "Den Ancker" krijgt dan een brede klokgevel.

1854: het huis "Het Zwarte Leeuwken" krijgt een brede poort aan weerszijden geflankeerd door kleine vensters; de deuropening van het huis "Den Ancker" wordt gedicht.

1898: centrale toegangspoort aan straatzijde wordt vervangen door een poort in linker travee.

1924: omvormen van de lijstgevel van het huis "Het Zwarte Leeuwken" tot puntgevel. 1997: consoliderende restauratie.

Samenstel van links puntgevel en rechts klokgevel van verankerde rode baksteen boven een natuurstenen plint. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk volgens bestaand patroon. Steekboogpoort met waaiervormig bovenlicht van 1898 in de linker puntgevel. Ten dele bewaarde arduinen deuromlijsting in Lodewijk XVI-stijl in de rechter klokgevel.

Interieur. Kelder met oorspronkelijk een balklaag, nu voorste gedeelte met tongewelf, erachter acht graatgewelven; tussen ton- en graatgewelven de middensteun met een bakstenen pijler, de graatgewelven rusten op zandstenen pijlers met eenvoudige basis en kapiteel, geheel afgewerkt met een relatief ruwe frijnslag; bij zes van de acht graatgewelven met als sluitsteen in stuc uitgevoerde kruisbloem; spaarnissen. Begane grond. Nis in rechtermuur afgeboord met een rolstaaf die bovenaan eindigt in een spitsboog; omlijsting en boog zijn uitgevoerd in geprofileerde bakstenen, met uitzondering van de twee zandstenen kapiteeltjes, tegen de achterwand oorspronkelijk twee gebeeldhouwde zandstenen kopjes die waarschijnlijk samen gingen met maaswerkversiering in het boogveld. Voorts traditionele planindeling en 18de-19de-eeuwse aankleding. Dakkap met sporen van de oorspronkelijke dakconstructie.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier DW 002027; Verslag bouwhistorisch onderzoek door D. Van Eenhooge, 13 februari 1997.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 377.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De dakkap van het noordelijke pand bevat hergebruikte balken uit een middeleeuwse sporenkap. Dendrochronologisch onderzoek toonde de aanwezigheid van twee bouwfasen aan, in de tweede helft van de 13de eeuw en in de eerste helft van de 14de eeuw. De twee bouwfasen blijken ook uit de afmetingen van de bakstenen in het onderliggende metselwerk.

  • VAN EENHOOGE D., DEBONNE V. & HANECA K. 2018: Middeleeuwse dakkappen in Brugge en ommeland. Een catalogus, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 97, Brussel, 27.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Spiegelrei

  • Is deel van
    Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29767 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.