erfgoedobject

Burgerwoning in neorenaissancistische stijl

bouwkundig element
ID
29795
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29795

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neorenaissancistisch breedhuis van zes traveeën - twee brede en vier smalle - en vier bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). "Kunstige Herstelling" van 1910-1911 naar ontwerp van architect Etienne Timmery (Brugge), op vraag van E. Callewaert-Van Damme ter vervanging van 19de-eeuwse lijstgevel. "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) met betrekking tot begane grond. Bakstenen lijstgevel voorzien van een centrale topbekroning met in- en uitgezwenkte top tussen halfrond fronton, vleugelstukken en siervazen. Gevelopbouw gemarkeerd door een middenrisaliet met pilasterindeling, in kolossale orde op de derde en vierde bouwlaag. Registerindeling door middel van gekorniste kordons, doorgetrokken lekdrempels en het aflijnende hoofdgestel waarin cartouche met inscriptie "Geen rozen zonder doornen". Rechthoekige vensters, op vierde bouwlaag twee licht getoogd in de bredere travee. Borstweringen met vensterleuningen op de tweede bouwlaag. Houten winkelpui: aan de oorspronkelijke indeling met twee winkels herinneren in zekere mate de hoek- en middenpenanten en de afgeronde bovenhoeken van de verlaagde pui; de linker winkel lijkt nog aan te sluiten bij het vroegere patroon. IJzeren uithangbord.

  • Stadsarchief brugge, Bouwvergunningen, nrs. 21 en 52/1910, nr. 1837/1974.
  • WINDELS-ARICKX B., Huizen in de Steenstraat te Brugge (nrs. 11-19), BO, 1976, nr. 3, p. 163-166.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Markt en Burg

  • Is deel van
    Steenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerwoning in neorenaissancistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29795 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.