erfgoedobject

Resten van een langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
31650
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31650

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fragmentarische resten van de voorheen langgestrekte hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw of eerste helft van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844), bewaard in de zuidvleugel van de huidige, L-vormige hoeve, die naar deze vorm evolueerde in de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk met grotendeels bakstenen vullingen, onder zadeldaken. Woonhuis en aansluitende stal in de zuidvleugel, achteraan het erf (nok parallel aan de straat); dwarsschuur en stal in de haakse vleugel, ten oosten van het erf; mestvaalt in de hoek, vóór de stallen; waterput ten westen van het erf. Zuidvleugel van vijf traveeën; twee bolkozijnen, een woonhuisdeur en een staldeur met zolderluik erboven. Nieuw woonhuis aan de westzijde.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Resten van een langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31650 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.