erfgoedobject

Hoeve Diepers

bouwkundig element
ID
31668
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31668

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Diepers
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve "Diepers", thans U-vormig, in de Atlas van de Buurtwegen (1844), met de benaming Diepers Ferme, evenals op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een gesloten geheel; de zuidelijke vleugel en een gedeelte van de oostelijke vleugel zijn verdwenen. Gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw en later, rondom een rechthoekig erf; stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Inrijpoort in de stalvleugel onder zadeldak aan straatzijde; versteende erfzijdegevel. Woonhuis in de westelijke vleugel, vier traveeën onder zadeldak; hoge bakstenen stoel. Gewijzigde vensters, een zoldervenster en een woonhuisdeur. Twee kleine vensters, waarvan één een bolkozijn in de achtergevel; twee vensters in de zuidelijke zijgevel, die voorzien is van een pannen beschieting. Recent aanbouwsel tegen de noordelijke zijgevel. Dwarsschuur en stal onder zadeldak (Vlaamse pannen) in de oostelijke vleugel; lemen vullingen grotendeels door asbestplaten vervangen; een poort, drie staldeuren en twee zolderluiken met houten tralies. Ten noorden, haaks op de noordelijke zijgevel van deze vleugel, een tweede dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen); mogelijk hergebruikte timmer met lemen en bakstenen vullingen; sterk vervallen schob tegen de achtergevel; recent aanbouwsel tegen de westelijke zijgevel, die voorzien is van een planken beschieting; pannen beschieting van de oostelijke zijgevel. Haaks op de oostelijke vleugel, aan straatzijde, een aangebouwd bakstenen gedeelte onder zadeldak (Vlaamse pannen), sterk vervallen en ingekort aan de oostelijke zijde.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Diepers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31668 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.