erfgoedobject

Spleethoeve

bouwkundig element
ID
31679
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31679

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spleethoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gerestaureerde, buiten bedrijf gestelde hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Mogelijk langgestrekt, of oorspronkelijk voorzien van thans verdwenen dienstgebouwen. Het gebouw is hoger gelegen dan het straatniveau, en bereikbaar via een oprit. Vijf traveeën onder zadeldak, en een aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Traditionele binnenindeling met ingang rechts en gemeenschappelijke schouw voor de woonkeuken en de kamer, die hier een opkamer is. Stijl- en regelwerk, met witgekalkte lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel; gepikte plint. Muuropeningen van links naar rechts: beluikt opkamervenster boven het klein getralied keldervenster en beluikt venster, beide bolkozijnen gekoppeld aan een gebintstijl, een deur en een waarschijnlijk later toegevoegd venster. Aangepaste ordonnantie in de achtergevel. Pannen beschieting der linkerzijgevel. De aangebouwde travee, oorspronkelijk de varkensstal, is voorzien van vier deuren.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spleethoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31679 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.