erfgoedobject

Kasteeldomein Bergwyk

bouwkundig / landschappelijk element
ID
36322
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36322

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Bergwyk
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Bergwyk
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig "Kasteel Bergwyk", heden centrum voor jeugdtoerisme. Kasteel gebouwd op een zandheuvel in een park met vijver, ter vervanging van een vroeger zomerverblijf dat in de 19de eeuw toehoorde aan Tertzweil-Boucqué. Bak- en natuurstenen kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1899 (zie gedateerde gevelsteen op rechter zijgevel) en volgens archiefstukken naar ontwerp van architect J. de Waele. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën op souterrain, onder zadeldak (leien). Rechthoekige plattegrond met verspringende gevellijn door de toepassing van uitspringende vensterrisalieten. Hoge zandstenen sokkel en trapgevels met hoekkettingen. Centrale deurportiek in de voorgevel met bordes voorzien van balustrade. Twee aangebouwde polygonale torens. Ingesnoerde torenspits op de bovenste vierkante torengeleding aan de voorgevelzijde verdwenen. Geveldecoratie beperkt tot twee gesculpteerde gevelstenen waarvan één met familiewapenschild en spreuk "PRO PATRIA STAS" en een omlijste gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld in de achtergevel.

  • Gemeentearchief Merelbeke, bouwaanvragen (1900).

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Bergwyk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36322 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.