erfgoedobject

Neoromaanse pastorie Sint-Pietersbandenparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
36362
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36362

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie ten zuiden van de kerk met laag ommuurd voortuintje aansluitend bij de kerkhofmuur en aansluitende achtertuin. Alleenstaand neoromaans dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder schilddak (leien, korte nok parallel met de straat), vermoedelijk evenals de kerk naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, gebouwd in 1873. Bakstenen lijstgevel met lisenen op de gevelhoeken en naast de deurtravee. Horizontale markering van de geledingen door een puilijst, fries van verdiepte spiegels, cordonlijst, rechte muizentand en terracottafries met vierpasmotief. Rondboogvormige muuropeningen onder verbonden, geprofileerde hardstenen booglijsten en bewaard traceerwerk in de bovenlichten. Deurtravee eindigt op een punttop voorzien van een rondboognis met Sint-Pietersbeeld op console.

  • VOLCKAERT G., Merlebeke geschiedenis en heemkunde 1, Merelbeke. 1988, p. 61.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoromaanse pastorie Sint-Pietersbandenparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36362 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.