erfgoedobject

Kasteel Ter Heide

bouwkundig element
ID
36416
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36416

Juridische gevolgen

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ter Heide
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ter Heide
    Deze vaststelling was geldig van tot

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis ter Dennen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kasteel gebouwd in 1898, naar ontwerp van architect Achille Marchand, door advocaat Wingfield Harold Drory in een lusttuin met vijver. Kasteelpark van 35 hectare sinds 1975 als natuurreservaat beheerd door de Belgische Natuur- en Vogelreservaten. Merkwaardige grote villa geïnspireerd op de traditionele Engelse landhuisarchitectuur. Bijzonder onder meer door het gevelparement van grijze en roze getinte natuursteen afkomstig uit een Ardeense steengroeve, de ruime vensters met verticaliserende, geometrische natuurstenen tracering en de gekanteelde balkonbalustrades; verschillende in- en uitspringende volumes, erkers, loggia's, portieken en risalieten. Levendig dakenspel van snijdende pannen zadel- en schilddaken met vele schoorstenen. Verzorgd smeedwerk met art-nouveau-inslag voor het beslagwerk van de deuren en het traliewerk van de vensters. Klokkenstoel met luiwerk tegen de zijgevel.

Mobilair: ontvangstkamer met houten lambriseringen en monumentale bordestrap met een zogenaamde "cosy-corner" (ingemaakte zithoek met kast); kamerbrede overloop aan een meerdelig venster met gekleurde glas-in-loodramen met bloemmotieven in art-nouveaustijl.

IJskelder in een heuvel onder een tuinpaviljoen in cottagestijl van 1899. Rechthoekig roodgeschilderd bakstenen huisje met groengeverfd houtwerk onder afgewolfd overstekend strooien dak op gesculpteerde dakconsoles. Voorpuntgevel met toegangsdeur tot ruimte voor het bewaren van fruit. Afzonderlijke toegang opzij naar keldertrap en gang met zware deur voor de ijskelder.

  • VAN DAMME M., Geschiedkundige kronieken 14, Merelbeke, oktober 1988, p. 7.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Bijgebouw

Ten westen van het kasteel ligt aan de rand van het park de hovenierswoning met paardenstallen en wagenhuis. Het U-vormig gebouw van één verdieping is uitgevoerd met dezelfde bouwmaterialen als het kasteel en opgetrokken in aanverwante stijl, maar eenvoudiger van opzet en afwerking. Het bijgebouw is vandaag gekend als "Huis ter Dennen".

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Huis ter Dennen

  • Is deel van
    Merelbeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Ter Heide [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36416 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.