erfgoedobject

Hof van Boekhoute

bouwkundig element
ID
36656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Boekhoute
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Boekhoute
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gedeeltelijk bewaard voormalig neerhof van een verdwenen omgracht kasteel, het zogenaamd Hof van Boekhoute gelegen in het Boekhoutbos. Vermoedelijk een laatmiddeleeuwse site, zie de aanwezigheid van een enkelvoudige vierkante omwalling met brede gracht en motte ten zuidoosten van het neerhof. Volgens De Potter en Broeckaert was het kasteel met toren van het "Hof van Boekhoute" in de 18de eeuw eigendom van De Potter-Kervyn. Het kasteel zou gesloopt zijn in het tweede kwart van de 19de eeuw. Bewaarde kasteeldreef tegenover de omgrachte kasteelsite. Heden drie in U-vorm opgestelde, grote bedrijfsgebouwen. Boerenwoning aan de noordelijke erfzijde gesloopt in het derde kwart van de 20ste eeuw. Ronde ijzeren topanker met jaartal 1859 op de straatpuntgevel van de zuidoostelijke stalvleugel. Twee gewitte bakstenen dwarsschuren met zadeldak (Vlaamse pannen). Aan de straat gebouwde schuur van negen traveeën met twee gedichte rechthoekige poorten, rijen luchtspleten in de linker zijpuntgevel, bewaarde poorten en enkele staldeuren (waaronder gedichte) in de erfgevel. Tegenover liggende dwarsschuur met brede korfboogpoort in de erfgevel.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof van Boekhoute [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36656 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oosterzele

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.