erfgoedobject

Huis Born

bouwkundig element
ID
37626
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37626

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Born
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige (vóór 1830) Broekermolen, graanmolen op de Noorbeek, reeds vóór 1900 omgevormd tot hoeve; afhankelijk van het kasteel Altenbroek. Op de Ferrariskaart (1771-1777) zijn twee langgestrekte gebouwen aangeduid, één mogelijk de voormalige watermolen.

Het huidige gebouw wordt in deze vorm voor het eerst aangeduid op het kadaster in 1887. Herenhuis met aansluitende stallen in L-vorm, en een losstaand dienstgebouw ten zuiden van het erf, dat door een oprit met de straat is verbonden. Witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken, de dienstgebouwen uit de 19de eeuw, het woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Het woonhuis is een op de westgevel na vrijstaand herenhuis van twee bouwlagen, voorzien van een torenachtige uitbouw onder tentdak op de noordoosthoek. Uitstekende dakranden op houten consoles, gecementeerde en bakstenen decoratie in de vorm van banden, lisenen en de ontlastingsbogen der rechthoekige muuropeningen.

Stalvleugel aansluitend bij het woonhuis, en haaks hierop de overige stallen en de dwarsschuur, voorzien van bakstenen muuropeningen van verschillende vorm.

  • Heemkring Voeren en Omstreken, Architectuur in Voeren en Omstreken. 1794-1914, Voeren, 1989, p. 6.
  • HOLEMANS H., Wind- en watermolens in de provincie Limburg, sine anno, sine loco, pagina 25.

Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Ten westen van de gebouwen bevindt zich een jonge hoogstamboomgaard afgezoomd met een meidoornhaag. Deze bevindt zich op een plek die sinds de Kabinetskaart van de Ferraris ononderbroken hoogstamboomgaard is geweest.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Altenbroek

  • Is deel van
    Altenbroek en Voervallei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Born [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37626 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.