erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
37889
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37889

Juridische gevolgen

Beschrijving

Belangrijke hoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw, mogelijk met oudere kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid als een semi-gesloten geheel. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Een thans afgebroken gebouw, dat deel uitmaakte van de hoeve, was door middel van muurankers gedateerd 1648.

Gerestaureerd woonhuis ten noordwesten, bestaande uit twee gedeelten, waarvan het noordoosten terugspringt ten opzichte van de straat en het andere gedeelte; eerst genoemde gedeelte telt drie traveeën, laatst genoemde gedeelte twee traveeën, beide twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouwen met grote muurgedeelten van silexblokken. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen. Het noordoostelijk gedeelte met bakstenen muizentandfries en dropmotief onder de dakrand, behield waarschijnlijk zijn originele ordonnantie; recente (?) houten vensters waaronder een bolkozijn. De ordonnantie van het andere gedeelte werd begin 19de eeuw aangepast in laat-classicistische stijl, met rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting, waarvan één met sponningbeloop en duimen. Het kapgebint is zichtbaar in de linker zijgevel. Bakstenen vensters uit de tweede helft van de 19de eeuw in de rechterzijgevel. Tegen de straatgevel, een houten kruis met gietijzeren Christusbeeld.

Stal en dwarsschuur in één vleugel onder zadeldak, ten zuidoosten van het erf. De stal dateert in zijn huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw en is voorzien van getoogde en halfronde bakstenen muuropeningen. De schuur behield het oorspronkelijke stijl- en regelwerk, thans met bakstenen vullingen, met rechthoekige houten schuurpoort en voorts waarschijnlijk grotendeels aangepaste muuropeningen.

Laag, sterk gewijzigd dienstgebouw ten noordoosten van het erf.

  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Geschoren meidoornhaag als veekering

  • Is deel van
    Ulvend


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37889 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.