erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
39018
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39018

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gesloten hoeve uit het midden van de 19de eeuw met mogelijks een oudere kern, gelegen op de hoek met de Brouwerijstraat. Op het primitief kadaster (1829) was er reeds een gebouw aanwezig op de locatie van het boerenhuis en in 1865 werd er een "reconstruction" opgetekend op het kadaster die volgens de leggers reeds vijf jaar eerder plaatsvond. Of hierbij ook het woonhuis volledig werd herbouwd is niet bekend. Ondanks de opgetekende reconstructie van 1860, is de schuur gedateerd "1847" in de erfgevel door verheven metselwerk. Heden gerenoveerd.

Woonhuis ten zuiden en parallel hiermee de schuur ten noorden, stal ten oosten en het erf is ten westen afgezet met een bakstenen muur en toegankelijk via een poort onder zadeldakje. Witgeschilderde verankerde bakstenen gebouwen met gepikte plinten. Woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een overkragend pannen zadeldak op houten geprofileerde modillons. Beluikte, rechthoekige muuropeningen met een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen (deels vernieuwd?); vernieuwd schrijnwerk. Rechts naast de woning éénlaags volume onder zadeldak. Gecementeerde zijgevels.

Tweebeukige Langsschuur van drie traveeën onder pannen zadeldak met een rechthoekige (heden toegemetste) poort, ingeschreven in een verdiept rondboogveld. Voorts sterk gerenoveerd en voorzien van nieuwe muuropeningen. Ten westen aangebouwd volume onder lessenaarsdak. Stallen met eveneens vernieuwde muuropeningen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1865/62.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39018 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.