erfgoedobject

Heilige Kruiskapel

bouwkundig / landschappelijk element
ID
39170
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39170

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige bedevaartkapel, ingeplant op een met groen begroeid heuveltje, waarvan de stichting zou opklimmen tot de 13de eeuw; de huidige constructie van baksteen met verwerking van arkoze dateert uit de 15de en 16de eeuw, doch werd aangepast in 1758 en onlangs gerestaureerd (1970).

Enkelvoudige beuk van drie traveeën uitlopend op een driezijdige apsis en voorafgegaan door een lager ingangsportaal met puntgevel. Leien zadeldaken en dakruiter, waarvan het speels karakter werd opgegeven bij de jongste restauratie.

Zuidgevel voorzien van drie steunberen en drie steekboogvensters (1758); sporen van een vroegere deur in de westtravee. Blinde noordmuur gestut door twee steunberen.

Een centrale steunbeer in de koorsluiting, die aanvankelijk verlicht was door middel van twee kleine spitsboogvensters, waarvan de noordelijke werd gedicht. Begin 17de eeuw gebouwd portaal met zadeldak, schouderstukken en aandak, en voorzien van een korfboogdeurtje met druiplijst.

Spitsbooggewelf met sober stucwerk gedateerd ANNO J 1758.

Mobilair. Houten Christus aan het Kruis, circa 1500; altaar met laat-renaissance-inslag, gedateerd Anno 1635 met wapenschild der plaatselijke heren (Taye).

  • LEMAIRE R.M., persoonlijk archief.
  • DE KEMPENEER J., De Kapel van de Woestijn te Gooik, in Brabant, 1971, nummer 3, p. 34-38.
  • DE WEERDT L., De kapel van de Woestijn te Gooik, in Eigen Schoon en de Brabander, 1927-28, p. 45-60.

Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De Woestijnkapel ligt aan de samenkomst van twee wegen bij het verlaten van het gelijknamig gehucht in het noorden. Het agrarisch landschap rondom de kapel bleef ongewijzigd sinds de 19de eeuw. Het kapelhof bestaat uit een grasveld afgeboord door knotbomen in het oosten. Vlakbij de kapel, ten noorden, staat een hakhoutstoof van haagbeuk.

  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Kruiskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39170 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.