erfgoedobject

Burgerhuis Zwaard

bouwkundig element
ID
50521
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50521

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Zwaard
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eertijds genaamd Zwaard, later "Anker. De bouwaanvraag voor "nieuwen gevel" van 1773 vertoont een dubbelhuisopstand met middenrisaliet uitlopend op een dakkapel met driehoekig fronton en jaartal 1773. Afgesnuit mansardedak. De rechthoekige vensters zijn er gevat in een geriemde omlijsting met neuten en oren; voor de benedenvensters werden ook ramen met kleine roedeverdeling uitgetekend.

In zijn huidige vorm, enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (mechanische pannen). Lijstgevel met uitzicht uit de 19de en de 20ste eeuw. Bekleding van gele gevelstenen en rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. In de linkertravee, rondboogpoort van arduin met kwarthol geprofileerd beloop, neuten, imposten en maskerkopsluiting, zoals nauwkeurig weergegeven op de bouwaanvraag; alleen de waaier ontbreekt; 19de-eeuws houtwerk voor de vleugeldeur; gietijzeren voetschraper in de rechterplint.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 50.

Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Zwaard [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50521 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.