erfgoedobject

Woon- en handelspand in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID
5330
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5330

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woon- en handelspand in beaux-artsstijl op de hoek van de Arenbergstraat en de Lange Gasthuisstraat, opgetrokken in opdracht van notaris Emile Deckers, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1912. Deckers liet tezelfdertijd zijn aanpalende notariswoning, door Van Opstal ontworpen in 1909, met één travee verlengen.

Het woon- en handelspand Deckers is representatief voor het rijpe oeuvre van Edouard Van Opstal, die na zijn vader Lievin Van Opstal te hebben geassisteerd, zich omstreeks 1880 zelfstandig vestigde. In opdracht van een bemiddeld cliënteel, ontwierp hij talrijke burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad, overwegend in conventionele neoclassicistische stijl. Actief tot omstreeks 1930, liet Van Opstal zich de laatste decennia van zijn loopbaan opmerken met een somptueuze architectuur in beaux-artstijl, zoals het warenhuis "Grand Bazar" op de Groenplaats dat hij samen met de architect Ernest Pelgrims tot stand bracht.

Hoekgebouw van tweemaal drie traveeën en drie bouwlagen onder een gebogen mansardedak (leien), waarin dakkapellen met vleugelstukken en gebogen fronton. De mansarde wordt markant bekroond door een smeedijzeren vorstkam met bewerkte hoekpostamenten waarop vazen, die een geheel vormen met de schouwen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een fraaie houten winkelpui met hoekportaal, guirlandedecor en marmeren plint, die in 1985 is gesloopt. De bovenbouw wordt geritmeerd door kolossale Ionische pilasters met verdiepte schacht. Rechthoekige verticaal gegroepeerde vensters in omlopende platte bandenomlijsting met guttae en medaillonversiering op de borstwering, de bredere middenas zijde Arenbergstraat verrijkt met schijnvoegen; de vensters op de eerste verdieping hebben een smeedijzeren borstwering. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkelruimte de begane grond, de kelderverdieping en de eerste verdieping alwaar ook een kantoor, onderling verbonden door een trappenpartij. De tweede verdieping en de mansarde vormen één woning of twee appartementen met vier tot vijf kamers per niveau, ontsloten door de privé-inkom- en traphal in de rechter travee.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1912#2263.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woon- en handelspand in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5330 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.