erfgoedobject

Bakstenen boogbrug over de Noordede

bouwkundig element
ID
57971
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57971

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bakstenen brugje over de Noordede opgericht in 1853 ter vervanging van een ouder brugje als verbinding tussen de Westernieuwweg Zuid en Noord (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003).

Fraaie opgemetselde bakstenen tweeledige boogbrug met aan beide zijden in twee natuurstenen sluitstenen gegraveerd "1853" en "WB" (Watering van Blankenberge). Lager opgetrokken deel aansluitend op de oevers van de Noordede, onder meer met boog en steunbeer. Vlak afgedekte bakstenen borstweringen, gecementeerd aan de binnenzijde. Gekasseide wegbedekking. Het brugje is recent vernieuwd op initiatief van het gemeentebestuur van Zuienkerke.

  • Kadasterarchief Brugge, Primitief kadasterplan Houtave, sectie A, 3de blad (ca. 1835).
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Mestdagh, nr. 525a: Figuratieve kaart met een hoeve en landerijen, eigendom van Charles Triest, 78x62cm, gemaakt door P. Gilliodts (1764, kopie van ca. 1800).
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 884: Kaart van een hofstede in het bezit van Joseph Van Severen, gemaakt door J. Maelstaf (1778).

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SNAUWAERT L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke en deelgemeenten Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bakstenen boogbrug over de Noordede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57971 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.