erfgoedobject

Dorpsschool

bouwkundig element
ID
58104
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58104

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpsschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dorpsschool, gebouwd als vrije meisjesschool met klooster door de Zusters van Kortemark in 1898-1899, ter vervanging van een vrije school van 1880 in de Meetkerkestraat. Beeldbepalend gebouw voor dit gedeelte van de Nieuwe Steenweg. Neogotisch klooster met rechts daarvan schoolgebouw in sobere baksteenstijl van negen traveeën en één bouwlaag, waarnaast een deurtravee met trapgeveltje waarachter de gang. Het kloostergebouw bestaat nog steeds (nummer 96A), het schoolgebouw werd in 1939 door het huidige gebouw vervangen. Kloostergebouw in neogotiek, rode baksteenbouw met stenen kruiskozijnen, vensterrisaliet bekroond door trapgevel en geritmeerd door Brugse travee, gedateerd "Jaar 1898".

  • BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 471 e.v.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SNAUWAERT L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke en deelgemeenten Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpsschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58104 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.