erfgoedobject

Villa De Valk

bouwkundig element
ID
58869
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58869

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Villa De Valk
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Valke
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa zogenaamd "De Valk", opgetrokken in art-decostijl 1932 als eigen woning van en door de Knokse architect Florimond Vervalcke; thans dokterswoning. In 1939 wordt door de architecteigenaar een klein volume aangebouwd tegen de zuidgevel aan de tuinzijde. In 1986 gebeuren nog enkele verbouwingswerken, onder meer uitbreiding aan garage en eethoek, en in 1993 kent de villa een uitbreiding met zwembad en terras aan de achterzijde.

Villa in art-decostijl in aangelegde, deels verharde tuin; de lage bakstenen tuinmuur waarachter haag maakt deel uit van het concept en sluit aan bij de woning. Breed volume van twee bouwlagen onder pannen zadeldak; aan oostzijde lager volume waarin (nieuwe) garage, iets naar voor gebracht tijdens uitbreiding van 1986. Verscheidene hoge schouwpartijen. Opgetrokken in typisch grijsbruine baksteen met uitgesproken decoratief en verzorgd metselverband en genuanceerd kleurverschil tussen de sokkel (iets donkerder) en de bovenbouw. Horizontaliserende geleding door de witgeschilderde en overkragende vlakke kroonlijsten. Geometrisch doch sober uitgewerkte gevelpartijen, onder meer massief balkon aan de straatzijde; erkers aan tuinzijde met houten bekleding. Typerend voor de art-decostijl is het opvallend verticale trappenhuis met grote glas-in-loodramen (zie interieur), dat doorgetrokken is tot boven de kroonlijst met platte bedaking; heeft net als erker aan de tuingevel een decoratieve band van rode keramische tegels bovenaan. Rechthoekige muuropeningen met meerledige ramen; deels behouden schrijnwerk onder meer schuiframen met glas in lood en ramen met kleine roedeverdeling. Natuurstenen beeld van valk op hoekliseen. Betegeld toegangpad leidt naar inkom; laag bakstenen trappenbordes met natuurstenen afdekking. Rondbogige deels beglaasde deur met decoratieve ijzeren hekjes. Aan straatzijde vaste bakstenen bloembakken ingewerkt in de geometrische gevelvlakken. Oorspronkelijke geleding van tuingevel enigszins gewijzigd door verbouwingen van jaren 1986 en 1993.

Indeling van de woning grosso modo behouden, maar aankleding en inrichting dateert van later. De voormalige atelierruimte van architect Vervalcke bevindt zich op de eerste verdieping.

  • Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Bouwaanvragen, nr. 607.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1932/81.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1120, 3023.
  • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel III, mei-juni 1994.
  • Florimond Vervalcke, ou la fidélité à l'ambiance, in La Maison, 6/10, 1950, p. 290-292 en 297.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa De Valk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58869 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.