erfgoedobject

Brouwerij Grooten Keizer

bouwkundig element
ID
59183
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59183

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds genaamd Grooten Keizer (1647); in 1775 brouwerij; tijdens het Franse bewind genaamd Grooten Kabeljauw. Oorspronkelijk een breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen gemarkeerd door typische overkragende verdiepingen en bovenbouw met verankerde rondbogen en zandstenen consoles; steil gebogen zadeldak met dakvensters (zie oude postkaarten), uit de 16de eeuw.

Nummers 119-121

Bovenverdieping aangepast en verhoogd tot een eenvoudige lijstgevel van drie bouwlagen waarvoor bouwaanvraag van 1883; oorspronkelijk bepleisterd en met muuropeningen in stucomlijstingen; heden gedecapeerd waardoor sporen van de vroegere structuur en ordonnantie zichtbaar werden (zandstenen negblokken van voormalige kruiskozijnen, sporen van consoles en speklagen). Rondboogvormige benedenvensters.

Nummers 115-117

Met fantasieparement en rechthoekige muuropeningen; steil zadeldak (kunstleien) met bewaard linkeraandak, getrapt aan de achterzijde. Kwartronde kroonlijst.

Interieur. Op de begane grond van nummers 115-117, nu ingericht als caféruimte, werden een drietal jaar geleden de latere plafonds verwijderd; behouden moer- en kinderbalken, vooraan zijn eerstgenoemde loodrecht op de straat en voorzien van sloffen met tandmotief en gleuven (voor schoorstukken van vroegere stijlen?); kelder: breed tongewelf parallel aan de straat. Bewaarde, nog deels geplafonneerde balkenlagen op de bovenverdieping en volledig gebint.

Haaks op nummers 115-117

Twee verankerde diephuizen van bak- en zandsteen met sporen van vroegere bepleistering; linkerpand met achtertuitgevel van één travee en drie bouwlagen; bolkozijnen en aangepaste muuropeningen. Rechterpand met achterpuntgevel van twee bouwlagen. Aangepaste muuropeningen met sporen van vroegere ontlastingsbogen.

Interieur. Balkenlaag boven de kelders met voorheen bewaarde waterput. Op begane grond houten moer- en kinderbalken met tandmotief op sloffen en opvangende zandstenen consoles; 19de-eeuwse schouw met 18de-eeuwse bovenboezem en deels blootgelegd medaillon. Volledig bewaarde structuur en dakgebint.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, bundel 1883, nummer 70.

Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Grooten Keizer [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59183 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.