erfgoedobject

BST kantoorgebouw met directeurswoning

bouwkundig element
ID
59967
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59967

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kantoorgebouw van de voormalige weverij BST. In oorsprong burelen met woning en bijhorende stoomweverij en magazijnen opgetrokken in 1928-1929, naar ontwerp van Antoine Van Houtte (1898-1937), in opdracht van de firma Steverlynck. Vanaf 1935 werd de garenfabriek BST, Belgian Sewing Thread, genaamd en was werkzaam tot in 1984, waarna de fabriek overgebracht werd naar Deerlijk.

Administratief gebouw: baksteenbouw opgetrokken in 1928 in geometrische art-deco. Fraai uitgewerkte gevel geaccentueerd door het gebruik van donkere baksteen onder meer halfronde uitbouw op de begane grond geritmeerd door de smalle, verticaliserende vensters. Verticale gevelritmering door de boven de kroonlijst doorgetrokken pilasters. Grote rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde bovenhoeken. Geaccentueerde deurtravee met groot glas-in-loodvenster met initialen van de firma, dat de vestibule verlicht. Verdiept portaal met getraliede zijlichten. Beglaasde en getraliede vleugeldeur vervaardigd door de firma Verheust zie opschrift. Links, gekasseide poortdoorgang die leidt naar de fabrieksgebouwen, i.e. magazijnen en weefatelier.

Interieur. Imposante ontvangsthal met witgeschilderde bakstenen wanden met ingewerkte bas-reliëfs naar ontwerp van Koos van der Kaaij (1899-1976) van 1928, die de verschillende fases in het vlasverwerkingsproces weergeven. Plastisch uitgewerkte bordestrap cf. borstwering, leidt naar de burelen op de bovenverdieping. Links, bureel met grote bakstenen schouwmantel. Achter de ontvangsthal, oorspronkelijk burelen van de boekhouding.


Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002245, Monumenten in Kortrijk, deel II.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: BST kantoorgebouw met directeurswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59967 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.