erfgoedobject

Directeurswoning van de S.A. Forges de Clabecq

bouwkundig element
ID
70521
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70521

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van de S.A. Forges de Clabecq. Ten noorden van de Slachthuisstraat werd in 1912 de Cokesdivisie van deze firma opgericht; ze produceerde in Vilvoorde cokes voor hoogovens, ammoniasulfaat als meststof en gas voor verlichting en verwarming. Weldra groeide de omgeving uit tot een volledige industriële site met in de Slachthuisstraat de fabrieksgebouwen, de meestergastwoningen en de arbeidershuizen; de directeur nam zijn intrek in een herenwoning met een grote, omringende tuin, gelegen in de parallelle Spuymolenstraat.

Vrijstaand herenhuis met omringende, deels ommuurde tuin, toegankelijk via een ijzeren hek, en aangrenzende dienstruimten rechts (nummer 45).

Onderkelderde constructie met licht verhoogde begane grond, vier en vier traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde bedaking, uit het einde van de negentiende eeuw, op het kadaster ingetekend in 1891. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand op natuurstenen plint; verhoogde middentraveeën onder geknikte, houten kroonlijst. Summiere verwerking van arduin voor een aantal omlijstingen en de puilijst. Rechthoekige kelder- en benedenvensters in vlakke arduinen omlijsting, steekbogige bovenvensters met spiegels op de borstweringen; vernieuwd schrijnwerk. Omlopend hoofdgestel bestaande uit een geprofileerde architraaf, een panelenfries en een aflijnende houten kroonlijst op tandlijst. Linkerzijgevel, gedeeltelijk blind, met belijnde begane grond en gelijkaardig uitzicht. Later aanbouwsel achteraan.

Bewaard interieur uit de bouwperiode met neoclassicistische hal: lambrisering onderaan voorzien van gemarmerde panelen, hogerop panelen met rozetten in de uitgespaarde hoeken, omlopend stuclijstwerk en achteraan een deur met geëtst glas voorzien van de vermelding "Welkom". Gelijkaardige lambrisering, marmeren schouwen en omlopend stuclijstwerk in de leefruimten. Kelder met troggewelven.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1891/9.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Tuin van een directeurswoning


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning van de S.A. Forges de Clabecq [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70521 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.