erfgoedobject

Estaminet de la Sucrerie

bouwkundig element
ID
72111
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72111

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis, voormalige "Estaminet de la Sucrerie" (zie opschrift). Vermoedelijk verband met de dieper in gelegen "Sucrerie d'Helchin", een suikerfabriek, voor het eerst vermeld in een nijverheidstelling van 1896. De fabriek die 175 mensen te werk stelde verdween circa 1930. De gebouwen werden in 1937 aangekocht door de familie Delbecque voor de exploitatie van een groothandel in granen en meststoffen.

Vrijstaand dubbelhuis, eenvoudige lijstgevel van rode baksteen met aflijnende getrapte fries. Getoogde muuropeningen, deels met vernieuwd schrijnwerk. Deur omlijst met gele baksteen.

  • HASQUIN H., Gemeenten van België, geschiedkundig en administratief geografisch woordenboek, Brussel, 1980, p. 367.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Estaminet de la Sucrerie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72111 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.