is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Burgerhuizen, apotheek en stadhuis met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Breedhuis uit de tweede helft van de 17de eeuw, met pilastergevel. Vormde in 1845 (Atlas van de Buurtwegen) met nummer 46 één eigendom. Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).
Bakstenen gebouw met pilastergevel op een licht verhoogde begane grond met gecementeerde plint. Geprofileerde, mergelstenen kroonlijst. Verticale gevelritmering door middel van de baksteenpilasters op de penanten, voorzien van hard- en mergelstenen kapitelen. Gecementeerde kordonlijsten. Mergelstenen motieven op de borstweringen. Rechthoekige muuropeningen in houten kozijnen.
Gecementeerde zij- en achtergevel met smeedijzeren muurankers met krullen, en rechthoekige vensters. Krulgevels als zijgevels, later aangepast in de linkerzijgevel.
Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)