erfgoedobject

Sint-Gabriëlkerk

bouwkundig element
ID
74386
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74386

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Gabriëlkerk
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kloostercomplex De Kruiskouter
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Klooster van de paters Passionisten" met Sint-Gabriëlkerk, heden campus "de Kruiskouter" van de broeders van Liefde. In 1925, aanvraag door de "Curia provincialis passionistarum Belgii" van Wezenbeek-Ophem een kerk en klooster te mogen oprichten op de wijk Marolle.

Bakstenen complex gebouwd door de aannemers, de gebroeders Van den Bussche (Kortrijk) met in U-vorm gebouwde kerk en kloostercomplex te midden van een beboomde tuin, van de straat afgesloten door een beeldbepalende hoge bakstenen muur met rondboognissen tussen pijlers met gecementeerde bekroning.

Ten noordwesten, Sint-Gabriëlkerk. Ten overstaan van de rooilijn inspringend, niet georiënteerd bakstenen gebouw met pseudo-basilicale aanleg, brede middenbeuk van zes traveeën, zijbeuken van vijf traveeën, niet uitspringend transept en koor van twee traveeën met halfronde apsis en vierkant klokkentorentje ten zuidoosten aanleunend tegen het transept. Afdekkende leien zadeldaken. Hoge voorpuntgevel met gemarkeerd rondboogportaal met puntgevel- en kruisbekroning, drie hoge rondboogvenster en topoculus. Terugwijkende lagere zijtravee geritmeerd door rondboognissen met tweelichten en gelijkaardig drielicht in transeptgevels en koor. Klokkentorentje met drie geledingen, rondboogvensters en galmgaten en naaldspits met kruis.

Geelbakstenen kerkinterieur in art-decostijl met hoge plint van zwarte baksteen, witte steen en marmerplaten. Brede middenbeuk onder tongewelf met gordelbogen en caissonverdeling, gescheiden van zijbeuken door rondboogarcade op vierkante pijlers en kruisriboverwelving. Koor met rechtse tribune en orgel.

Mobilair. Marmeren hoofd- en zijaltaren. Ingewerkte houten biechtstoelen. Geschilderde kruisweg in houten omlijsting, gesigneerd en gedateerd M. De Loore, 1928. Glas-in-loodramen.

Sober bakstenen kloostercomplex op L-vormige plattegrond, overwegend drie bouwlagen en zwarte pannen zadeldaken; omlopende houten kroonlijst met klosjes op consoles. Rechthoekige en rondboogvensters, op de bovenverdieping in eenvoudige nissen; deels vernieuwd houtwerk. Eenvoudig deels aangepast interieur met behouden overwelfde kloostergang met rondbogen.

Vleugel tussen klooster en kerk met twee bouwlagen met sacristie en huidige winterkapel op de begane grond en zaal op de bovenverdieping;, laatstgenoemde met rondboogvensters met fraai glas in lood.

Ommuurde beboomde tuin en moestuin gescheiden door verschillende dreven met onder meer axiaal tegen de ommuring ingeplant, bakstenen kapelletje met piëtabeeld.

  • Kruishoutem, Gemeentearchief Kruishoutem, 874.1.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Anno 2016 werd het kloostercomplex gesloopt, evenals de bakstenen omheiningsmuur aan de straat. In het nieuwbouwproject blijft enkel de Sint-Gabriëlkerk bewaard, evenals een, omstreeks 1954 in de tuin gebouwde, Mariagrot en het bakstenen kapelletje met piëtabeeld. De grot zal wel worden verplaatst.

  • S.N. 2013: Passionistenklooster, Kruiskouter, Waegebrughe [online], http://www.hultheim.be (geraadpleegd op 3 juni 2016).
  • S.N. s.d.: De Lourdesgrot (Passionistenstraat Marolle) [online], http://www.hultheim.be (geraadpleegd op 3 juni 2016).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Gabriëlkerk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74386 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.