erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
74689
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74689

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën (twee op de bovenverdieping) en heden drie bouwlagen onder een zadeldak (leien).

Traditionele bak- en zandsteenbouw aangepast in 18de, 19de en 20ste eeuw, onder meer verhoogd met de derde bouwlaag in de 19de eeuw. Zandstenen onderbouw op sokkel; speklagen op de tweede bouwlaag. Voormalige kruiskozijnen met behouden neggen, accoladeboogvormig en wigvormig ontlastingssysteem respectievelijk op eerste en tweede bouwlaag, vernieuwde onder- en bovendorpels op de begane grond, toegevoegde en verlaagde arduinen lekdrempels op de tweede bouwlaag.

19de-eeuwse bovenvensters onder houten lateien en voorzien van arduinen lekdrempels. Rocaillegetinte schouderboogdeur in een geprofileerde omlijsting van arduin met neuten, sluitsteen en versierde zwikken. Recent oculus als bekroning. Kroonlijst op klossen.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74689 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.