erfgoedobject

Kasteeltje Les Acacias met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
74969
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74969

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeltje Les Acacias
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kasteeltje zogenaamd "les Acacias". Voormalig buitenhuis gelegen in een deels ommuurde tuin te situeren op een perceel tussen de Hogeweg en de Legeweg.

Huidig gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen:

1835: het perceel weergegeven op het primitief kadasterplan wordt omschreven als een perceel met een "huis en plaats", een "huis", een lusttuin en land. De eigenaar was wijnverkoper Joseph Colens.

1842: er volgt een gedeeltelijke reconstructie van het landhuis. Het resultaat is een gebouw op rechthoekige plattegrond met aan de westzijde een toegangstrap.

1885: opnieuw uitbreiding van het kasteel.

1901: bouwen van een koetshuis aan de westzijde van het perceel.

1909: afbraak van broeikas tegen de tuinmuur aan de Legeweg gebouwd.

1933: opnieuw uitbreiding van kasteel in westelijke richting.

1938: uitbreiding van koetshuis en verbouwen tot woonhuis.

Kasteel op rechthoekige plattegrond van circa 1842 gebouwd in eenvoudige classicistische stijl. Gelegen in een ruime deels ommuurde tuin. Sterk symmetrisch opgebouwde constructie van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag + kelderverdieping onder schilddak (Vlaamse pannen). Centrale inkom geflankeerd door dorische zuilen die een balkon dragen voorzien van een smeedijzeren leuning. Gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, voorzien van bewaard schrijnwerk en luiken.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Andries, 1842/1, 1885/20, 1901/1, 1909/12, 1933/5, 1938/13.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 79/1932.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Tuin

De o,6 hectare grote siertuin, ligt grotendeels ten oosten van het landhuis. Eind 2013 werd de tuin aangekocht en vanaf 2016 als openbare groenzone ingericht met een centraal gazon en een meer bebost gedeelte ten oosten. Hierbij werd de aanwezige gevarieerde beplanting grotendeels behouden. De bakstenen omheiningsmuur die vroeger de onmiddellijke omgeving van het landhuis langs de westzijde afsloot, is verdwenen.

  • Google Maps, Streetview, Hogeweg 40, Brugge [online], (geraadpleegd op 21 november 2022). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeltje Les Acacias met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74969 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.