erfgoedobject

Kasteeldomein Beisbroek

bouwkundig / landschappelijk element
ID
75152
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75152

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Beisbroek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oudste vermelding van domein gaat terug tot de 7de eeuw. Toen maakte het domein deel uit van het Merovingische kroondomein Snellegem. In de 9de eeuw kwam het in handen van Boudewijn I, de eerste graaf van Vlaanderen. In 1115 kwam het in handen van de Sint-Andriesabdij die woest gebied in cultuur wil brengen. De ontginning verliep moeizaam. In 1678 bevonden zich op het domein slechts vijf kleine hoeven. De hoeve "Leghuut" bevond zich in het midden van het huidige Beisbroekpark. De "Leghuutput" en een aantal diepe grachten zijn de laatste getuigen van deze hoeve. In 1798 werd het domein openbaar verkocht. Omstreeks 1835 bouwde de Nieulant, een neef van de l'Espée, het Beisbroekkasteel en legde het omliggende park aan. De families Otto de Mentock en de Busschere bewoonden het domein. In 1973 wordt het door de stad aangekocht. In 1976 wordt het opengesteld als parkgebied en wordt het kasteel ingericht als een natuurcentrum.

Breedhuis met dubbelhuisopstand van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Bepleisterde en beschilderde gevels boven een donkerder plint. Centrale risalietvormige deurtravee. Horizontale belijning door middel van kordons en geprofileerde waterlijst onder de blanco fries. De bordestrap geeft toegang tot een portiek steunend op twee arduinen zuilen. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met luiken en vernieuwd schrijnwerk. Drie dakkapellen met driehoekige frontonbekroning en voluten. Dakruiter met klokje.

Voormalige remisegebouwen, thans in gebruik als tearoom. Lage, verankerde rode baksteenbouw van één en een halve bouwlaag onder leien schilddak. Gevel opengewerkt met aangepaste muuropeningen. Oorspronkelijk op de begane grond voorzien van rechthoekige muuropeningen.

  • ADRIANSENS W., Groen Brugge, 1987, p. 32-36.
  • BEERNAERT B., Sint-Andries, Zeeweg 96, het Kasteel Beisbroek-Natuurcentrum en Volkssterrenwacht, in Open Monumentendag 2000, p. 178-181.
  • VAN OUTRYVE D' YDEWALLE, Beschrijving der gemeente Sint-Andries, 1930, p. 16, 108, 117.
  • VAN OUTRYVE D' YDEWALLE, Geschiedenis van de parochie Sint-Andries, p. 230.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Park

Het domein Beisbroek hoorde in de middeleeuwen tot het groter gebied ‘Bencebruch’, verwijzend naar het drassig karakter van dit met biezen begroeide terrein. Deze terreinomstandigheden zorgden er voor dat hier tot op het einde van de 17de eeuw slechts een vijftal hoeves lagen. Van de Leghuythoeve (953 - ca. 1690) gelegen op een rechthoekig perceel in het midden van het huidige park, rest nog de vee- en wildkering, bestaande uit een diepe gracht en aarden wal. Deze barrière bleef langs drie zijden intact bewaard, het noordwestelijke deel werd tijdens de aanleg van het park in de 19de eeuw vergraven.

De families de l' Espée en van Outryve d'Ydewalle kochten eind 18de eeuw deze woeste gronden aan en lieten ze omvormen tot akkers en weiden of bebossen. Het terrein werd met dreven ontsloten. Als dreefboom werd bij uitstek beuk aangeplant, maar ook zomereik komt voor. Bij de oudste beuken zijn stamomtrekken tot 380 cm opgemeten, maar stamomtrekken tussen de 150 en 250 cm zijn het meest courant.

De landschappelijke aanleg van het park dateert van na de bouw van het kasteel in 1835. Naast het rechtlijnig drevenpatroon werd ook een bochtend padennetwerk toegevoegd. In de nabijheid van kasteel werden een aantal bijzondere boomsoorten aangeplant, waarvan nu nog een halfwintergroene eik, slangenden, Nordmanspar en monumentale zwarte den resten. In het park zijn tevens een aantal poelen en een ijskelder bewaard.

In het kasteel zijn heden een natuurcentrum en volkssterrenwacht gehuisvest.

  • COSYNS E. & ZWAENEPOEL A. 2008: Uitgebreid, gezamenlijk bosbeheerplan voor de bossen in het bosgebied Brugge-Zuid, Brugge, 21-27.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomeinen Beisbroek, Tudor, Tillegem en Abdij van Zevenkerken

  • Is deel van
    Zeeweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Beisbroek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75152 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.