erfgoedobject

Kapel van de Heikant

bouwkundig element
ID
75427
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75427

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van de Heikant
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Nabootsing van de kerk te Lourdes, in 1879 opgericht door Eerwaarde Heer G.J. Van Camp, rector van het klooster Sint-Agnetendal, op de plaats waar sinds eeuwen een staakkapel stond met beeld van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten.

Lourdesgrot van cementrustiek, compleet met nis waarin huidig verschijningsbeeld van 1986 (de twee vorige beelden werden gestolen), een knielende Bernadette en waterput met in onbruik geraakte fontein, waarachter een kunstmatige heuvel met kapel. Een trap langsheen deze heuvel leidt naar de inkom. Omringende hekken met bakstenen sokkel en pijlers.

Verankerd, eenbeukig bakstenen gebouwtje van drie traveeën met een vlak afgesloten koor onder een leien zadeldak (nok loodrecht op de straat straat) waarop opengewerkt een houten klokkentorentje onder een ingesnoerde octogonale spits en een smeedijzeren kruis. Herhaalde herstellings- en renovatiewerken. Heden met bepleisterde en witgeschilderde punt- en lijstgevels, laatstgenoemde beëindigd met overhoekse muizentand. Rondboogvensters in platte bandomlijsting; glas-in-loodvenstertjes met symbolen van liefde, geloof en hoop. Segmentbogige toegang met opgeklampte houten deur aan lange ijzeren hengsels.

Bepleisterde en beschilderde binnenmuren en vlak plafond. Betegelde koorwand als achtergrond voor het fraaie barokke Mariabeeld, afkomstig van de oude kapel: houten Madonna met zegenend Kind op de linkerarm, beiden gekroond, de Moeder met scepter en het Kind met wereldbol, geplaatst op eenvoudig altaar en afgeschermd met ijzeren hek.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van de Heikant [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75427 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.