erfgoedobject

Villa G. Deroissart-Stercken

bouwkundig element
ID
75478
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75478

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa, circa 1905 samen met het aanpalend park tot stand gekomen. Halfvrijstaand, neoclassicistisch herenhuis van vier op drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak (leien) met smeedijzeren vorstkam en vier symmetrisch geplaatste schoorstenen.

Bepleisterde, witgeschilderde lijstgevels op hoge arduinen rusticasokkel. Verdere horizontale belijning door middel van kordonvormende, gekorniste lekdrempels en puilijst van arduin, bepleisterde muurbanden en een op klassieke leest geschoeide gevelafsluiting met arduinen bloklijst, vlak fries en houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Risalietvormende ingangstravee met floraal uitgewerkte stucwerkpanelen aan weerszijden van de deur, balkon met opengewerkte leuning van steen en ijzerwerk op gegroefde en met festoenen versierde consoles en gebroken driezijdig fronton boven het deurvenster. Rechthoekige vensters onder licht uitspringend kroonlijstje op sierlijk uitgewerkte consoles, op de bovenverdieping bovendien met bandomlijsting, een blinde balustrade op de borstwering en een stucwerkpaneel bovenaan. Vernieuwd schrijnwerk.

Met spaarvelden versierde zijgevel. Eenvoudige achtergevel met segmentboogvensters. Loodrecht gelegen noordoostelijke uitbouw onder afgewolfd zadeldakje (roofingleien) uit bouwperiode.

Recente uitbouw onder plat dak. Kleine koer afgesloten met ijzeren hekken op bepleisterde en beschilderde sokkel en met dito pijlers.

Interieur

Plattegrond met voormalige salons links van de gang, dokterspraktijk rechts en dienstvertrekken in de uitbouw. Gang en deel van de trapzaal met witmarmeren vloeren, bepleisterde en beschilderde muren, plafond met lijst- en stucwerk, paneeldeuren; houten bordestrap met zware trappaal en fijne balusterleuning; gaaf bewaarde, in eclectische stijl ingerichte salons: aan de straatzijde met bepleisterd, met florale motieven beschilderd plafond, verschillend uitgewerkt lijst- en stucwerk, deurstukken met portretten, een omlopende lage lambrisering van papier-maché, met moresken versierde vleugeldeuren naar gang en achterste salon, witmarmeren schoorsteenmantel met spiegel, guirlandes en bucolisch schilderijtje, alles opgesmukt met verguldsels; iets soberder salon aan tuinzijde met zwarte en groene marmeren schoorsteenmantel met fraai omlijste spiegel, verguldsels, parketvloer.

Vertrekken rechts van de gang, deel van de trapzaal en bovenverdieping met verlaagde plafonds, soms een gewijzigde indeling, doch telkens met bewaarde en telkens verschillende marmeren schoorsteenmantel en originele deuren. Kelder met gecementeerde troggewelfjes tussen ijzeren liggers. Samengestelde kapspanten.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1905/23.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Park Deroissart

  • Is deel van
    Vrijheid


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa G. Deroissart-Stercken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75478 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.