erfgoedobject

Landhuis De Santhoef

bouwkundig element
ID
75835
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75835
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Landhuis in cottagestijl, gebouwd in 1926 in opdracht van notaris-burgemeester A. De Vel, vermoedelijk naar opdracht van R. De Vel (Turnhout). Dubbelhuis van vier traveeën en één tot twee bouwlagen onder een complexe overkragende bedaking (kunstleien) met variërende dakkapellen.

Combinatie van bakstenen lijst- en puntgevels; gebruik van gesinterde steen voor onder meer de plint, paneeldecoratie en lijsten. Pittoresk uitgewerkte voorgevel: linker travee opgetrokken tot een puntgevel van twee bouwlagen met beschilderde puilijst op consoles en siermetselwerk in de geveltop; blinde muurpartij wordt in het dak doorgetrokken door middel van een breed schoorsteenelement met flankerende dakvenstertjes.

Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk; twee-, drie- tot vierdelige houten kozijnen met kleine roedeverdeling; lekdrempels van kunststeen; rechter venster doorgetrokken over de hoek met op de hoek een penant van kunststeen. Rechthoekig portaal met originele houten rondboogdeur voorzien van typische siermotieven en een rond venstertje, in een bakstenen plattebandomlijsting. Eertijds met uitgestrekte eigendom, heden nog een grote omringende tuin met oude bomen.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1928/22.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis De Santhoef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75835 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.