erfgoedobject

Gemeentehuis van Grimminge

bouwkundig element
ID
76446
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76446

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Grimminge
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Gemeentehuis Grimminge
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dorpskom Grimminge
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Grimminge
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het neoclassicistisch gemeentehuis dateert uit 1896. Tegen de gevel werd de oude roepsteen geplaatst en een stichtingsplaat. Het pand werd te klein en in 1926 werd het uitgebreid met een nieuwbouw op het voormalige café 'De Swaene'.

Het neoclassicistisch getint bakstenen gebouwtje telt drie traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak (gegolfde rode Boomse pan). De benedenverdieping wordt gekenmerkt door twee grote segmentboogvormige openingen (links publieke urinoirs met groen geschilderde houten afsluiting en centraal een segmentboogvormige dubbele toegangsdeur). De bovenverdieping wordt geritmeerd door pilasters met imposten die een booglijst schragen. De rondboogvensters hebben spaarvelden. De gevelbekroning gebeurt door middel van een gekorniste kroonlijst met centraal driehoekig fronton voorzien van het wapenschild van de gemeente en opschrift "gemeentehuis". Het historische schrijnwerk bleef bewaard. In het fronton prijkt trots het wapenschild: een tabaksplant op gouden achtergrond, op een hoogte van sinopel. Het schild uit 1844 verwijst naar de lokale tabaksteelt.

Links en rechts werd het oorspronkelijke gemeentehuis uitgebreid met 20ste-eeuwse gebouwen.

Het rechter bijgebouw heeft een lijstgevel met drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met rode Boomse dakpannen. Centraal is een rondbogige voordeur voorzien geflankeerd door twee rondboogramen op de begane grond. Op de eerste verdieping zien we drie segmentboogvormige ramen. De gevel is afgewerkt met hoeklisenen. Er is een doorlopende waterlijst net boven de eerste bouwlaag en een cordonlijst ter hoogte van de dorpels op de eerste verdieping. Eronder is een gestucte lijst aangebracht. Het schrijnwerk werd vernieuwd.

Links van het oudste volume staat een nieuwbouwvolume/hoekpand van één en drie traveeën en twee bouwlagen onder een half schilddak met rode pannen. Een cordonlijst ter hoogte van de dorpels van de bovenverdieping deelt de gevels in. Vierkante ramen en een licht geaccentueerde, vooruitspringende rondbogige voordeur onder hardstenen druiplijst delen de langsgevel verder in. De kopgevel telt één raam per verdieping waarbij de bovenste uitgewerkt is als porte-fenêtre met een smeedijzeren balkon. Boven het raam is het opschrift 'gemeentehuis' aangebracht. Onder het dak zien we een gepleisterde en geschilderde lijst tot boven de ramen. De negblokken worden door middel van schilderwerk geaccentueerd. Het historische schrijnwerk bleef bewaard.

De oorspronkelijke binnenindeling bleef bewaard maar heeft geen bijzondere kwaliteiten.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002329, Gemeentehuizen Oost-Vlaanderen (MERTENS J., 2010).

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Grimminge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76446 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.