erfgoedobject

Rest van een boerenhuis

bouwkundig element
ID
76804
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76804
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Rest van een in kern vermoedelijk achttiende-eeuws boerenhuis, gelegen in een bocht van de weg. Op de Ferrariskaart van 1771-1777 is er op deze plaats een constructie aangeduid met grosso modo hetzelfde volume. Witgekalkte, verankerde baksteenbouw van vier traveeën op gepikte plint en afgedekt door een licht overkragend, pannen zadeldak op daklijstbalkjes. De zuidwestgevel vertoont rechthoekige muuropeningen onder houten latei, voorzien van zandstenen dagkanten met kwarthol beloop, een element tot staving van de oudere kern; sporadisch bewaarde luikduimen en negentiende-eeuws schrijnwerk. De meer gesloten noordoostgevel heeft eenvoudige, doch latere rechthoekige vensters. Latere aanbouwsels links en rechts.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rest van een boerenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76804 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.