erfgoedobject

Hofstede Hangheryn

bouwkundig element
ID
77021
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77021

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede Hangheryn
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hofstede "Hangheryn". Voor het eerst vermeld in 1514, als leengoed en eigendom van het jacobinessenklooster Engelendale, maar eventueel teruggaand tot de 13de eeuw. In de 18de eeuw ook aangeduid als "Velthem". In de omliggende weiden van het natuurgebied van de Gemeneweidebeek werd een groot aantal archeologische resten gevonden, onder meer met ceramiek tussen de 13de en 15de eeuw. Deze vondsten kunnen in relatie staan met de site "Hangheryn". Op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) staan binnen een vierkante walgracht twee gebouwen aangeduid en met toegang, waarschijnlijk aan de Gemeneweideweg-Zuid. Op een laat-18de-eeuwse figuratieve kaart is de omwalling nog steeds aanwezig, maar niet meer op de Poppkaart (circa 1842).

Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf, mogelijks opklimmend tot de 17de-18de eeuw. Verbouwd en uitgebreid, onder meer met opkamer boven de kelder aan de achterzijde van het woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Het woonhuis, met witbeschilderde langsgevels boven zwart gepekte plint, ligt ten noorden van het erf. In de woonkamer, moer- en kinderbalken met balksleutels met ojiefprofiel. De schuur, gelegen ten zuiden van het erf, heeft nog gedeeltelijk de oude, 18de-eeuwse (?) spanten bewaard. Het ovenhuisje ligt centraal op het erf. Verwaarloosde toestand.

  • DE SMET J., STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 64.
  • SOERS K., Assebroek, in Archeologische inventaris Vlaanderen, band IX, Gent, 1987, p. 285-288.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De verwaarloosde toestand die in de inventaristekst van 2005 werd geregistreerd, is niet langer van toepassing sinds er in 2012 een grondige renovatie en herbestemming gebeurde tot zorgboerderij.

  • Informatie verkregen van Lieselot Boone (januari 2021).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hofstede Hangheryn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77021 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.