erfgoedobject

Poortgebouw en gevangenisbarak

bouwkundig element
ID
77250
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77250

Juridische gevolgen

Beschrijving

Poortgebouw aan de achterkant van het opleidingscentrum van de zeemacht gelegen aan de Leopold Debruynestraat nummer 125.

Reeds in de Oostenrijkse Tijd had het leger een oefenterrein op het gebied tussen de Maalse Steenweg en de Brieversweg. In de jaren 1930 wordt er een depot gebouwd waarin de centrale militaire apotheek vanuit Antwerpen wordt ondergebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient het depot als kamp voor krijgsgevangenen en na de oorlog voor collaborateurs. De kazernegebouwen dateren van circa 1948 en in 1951 wordt het de standplaats van de Belgische zeemacht onder de naam "Luitenant-ter-zee Victor Billiet".

Toegankelijk via een bakstenen poortgebouw met wachthuisje, brede, afgeronde pylonen met betonnen luifel.

Een vroegere gevangenisbarak is bewaard met twee muurschilderingen aangebracht door geïnterneerde collaborateurs. Voorstelling van Tijl Uilenspiegel en een Romeinse strijdwagen met opschrift "DE COLLECTIVITEIT PRIMEERT".

  • DUYCK R., Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 41-44.
  • SCHOTTE B., Executies van soldaten in Brugge (1778-1787), in Brugs Ommeland, jaargang 37, nummers 1-2, 1997, p. 47.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Poortgebouw en gevangenisbarak [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77250 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.