erfgoedobject

Immaculata-instituut

bouwkundig element
ID
77789
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77789

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Immaculata-instituut
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Immaculata-instituut
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Immaculata-instituut, gelegen op de hoek met de Veldstraat. Vrije school, opgericht in de jaren 1880 door de toenmalige pastoor van Sint-Michiels, bijgestaan door een zustergemeenschap van Merkem. Door het vele succes kan de school in 1901 al uitbreiden. Het huidige schoolgebouw is opgetrokken naar een ontwerp van architect Willy Van Oyen en ingewijd op 10 juni 1959.

Aan straatzijde, wit beschilderd hoofdvolume van circa 1900. In het verlengde bevindt zich de kapel van 1957: langwerpige wit beschilderde kapel onder vrij hoog leien zadeldak met aan straatzijde de klokkentoren; straatgevel met als het ware schragende vensteropeningen. Overige klassenvleugels opgetrokken in typische opstelling rondom ingesloten speelplaatsen.

  • BONDUEL P. 1992: Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, p. 54-56.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Immaculata-instituut [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77789 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.