is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Valkenbos met park
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Valkenbos
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalig kasteel "Valkenbos", nu grote villa met dezelfde naam gebouwd in 1928 na het huwelijk van Joseph van Outryve d'Ydewalle.
Villa in licht classicerende stijl op quasi rechthoekig grondplan, gelegen in een park. Bepleisterde en witbeschilderde baksteenbouw onder pannen mansardedak Centraal risaliet met brede bordestrap, bekroond door balkon(?) met borstwering. Typerende rondboogvensters met origineel schrijnwerk.
Veel van de omliggende gronden zijn verkocht in 1953. De omliggende tuin vertoont sporen van de tuinman Aloisius Caerels die er tot 1942 werkzaam was.
Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Eind 18de eeuw stond op deze locatie een hoeve die op latere kaarten als 'hoeve Lisbona' aangeduid wordt. In de tweede helft van de 19de eeuw werden het landhuis en park aangelegd, voor de eerste maal schematisch weergegeven op de topografische kaart van 1861. De hoeve ten oosten van het landhuis bleef bewaard en kreeg de functie van conciërgewoning (Valkenbosdreef 8-10). In 2015 werd dit gebouw bij een brand ernstig beschadigd.
Op de topografische kaart van 1884 liep het wandelpad in een 8-vormige lus tot in het noordelijke parkbosje. Deze lus is nog zichtbaar op het Digitaal Hoogtemodel, maar wordt niet meer weergegeven op latere kaarten. Samen met de bouw van de nieuwe villa in 1928 werd ook het bestaande padenpatroon licht aangepast. Het tuingedeelte tegenover de ingang van de villa kreeg een formeel karakter door de afboording van het rondpad met een lage gesnoeide, bontbladige haag (vermoedelijk Buxus sempervirens 'Argentovariegata') en de inpassing van een sleutelgatvormige lage groene buxushaag aangevuld met bolvormige snoeivormen in het gazon tegenover de ingang van de villa. Na 2013 is dit sierelement verwijderd.
Parkje met bewaard padenpatroon en begeleidende beplanting uit het interbellum en deels uit een oudere aanlegfase en met parkbosje ten noorden. Het rondpad sluit centraal aan op een dreefje dat naar een zuidelijker gelegen hoeve leidt.