erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
78893
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78893

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoevesite, op de kaart van Pieter Pourbus van 1561-1571 reeds weergegeven. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) in een grote boomgaard gesitueerd, vermoedelijk een boomkwekerij die op initiatief van de Heren van Oostkerke in de 17de eeuw werd aangelegd.

Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een verhard erf, waarop tevens verschillende recente loodsen. Stal, woonhuis en wagenbergplaats vormen een witgekalkte vleugel, haaks op de straat. Het wagenhuis, met een gevelsteen "1836" gedateerd, werd omgebouwd tot woongedeelte. Het huis klimt vermoedelijk op tot de 17de eeuw en heeft een hoogkamer onder hogere nok. Een zijgevel had muurvlechtingen, die bij een recente renovatie zijn verdwenen. Haaks op het woonhuis, zomerkeuken met aansluitende lage varkensstalletjes, witgekalkt. Ten noorden van het woonhuis, een eenbeukige dwarsschuur met twee doorritten. Het strodak en de houten wanden werden in 1952-53 vervangen. Nu ingesloten door nieuwe loodsen. Boomgaard verdwenen.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VIII, Brugge, 1928, kl. 666-667.
  • DE KEYSER R., Boomkwekerijen van de Heren van Oostkerke in de 17de eeuw, in Rond de poldertorens, jg. 26, nr. 1, 1984, p. 9-12.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 163 (Braambeierhoek 122).

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78893 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.