erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust

bouwkundig element
ID
80236
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80236

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1920 gebouwd in opdracht van en gefinancierd door slachter Hubert Lehaen, in 1924 geschonken aan de kerkfabriek. Vroeger kwamen de moeders hier rust zoeken met hun huilende kinderen.

Door een tuintje omgeven, georiënteerd neogotisch bakstenen gebouw op gecementeerde plint; dito afwerking voor de versneden, deels op elkaar gestelde steunberen, de deklijsten van de schoudergevels voor- en achteraan, en de afzaten van de vensters. Twee traveeën met vlakke koorsluiting onder zadeldak (mechanische pannen) tussen aandaken met bekronend smeedijzeren kruis ten westen. Spitsboogportaal in een omlijsting van kleurige baksteen, waarboven een dito nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje op een dropmotief. Vernieuwd houtwerk van deur, doch bewaard bovenlicht met spitsbogige roedeverdeling. Zijgevels met rechte muizentand en telkens twee spitsboogvensters met glas-in-lood.

Interieur: houten spitsbooggewelf; inscriptie: O.L.V. VAN RUST B.V.O..

Mobilair: smeedwerk, tussen bidstoelen en altaar, van 1923 door smederij F.E. Lemmens (Overpelt).

  • Het Gengske, 6, 1993, p. 71-77 (afb.), 112-113; 10, 2, 1997, p. 10.
  • BILSEN A., BIERKENS G., BOONEN M. & KENIS E., Het Boseind... Van heidevlakte tot modern gehucht, Neerpelt, 1996, p. 29-30, afb.
  • BILSEN A., ORLENT M.J.M. e.a., De Sint-Niklaaskerk van Neerpelt. Geschiedenis en kunstbezit, Neerpelt, 2002 (vooral dl. 1. Kroniek van de parochie Neerpelt, p. 51).
  • BULTHUIS-VAN TUYL N. & BROM F., De Dommel en haar watermolens, Eindhoven, s.a., p. 33.
  • CUYVERS P., 't Herent, 2de uitg., Neerpelt, 1997, p. 63-64, afb. op p. 62.
  • DRIESEN W., Neogotiek in Limburg, in Religieuze neogotiek in de Teutendorpen , (tent.cat.), Neerpelt, 1989, p. 19.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80236 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.