erfgoedobject

Alleenstaand burgerhuis

bouwkundig element
ID
80280
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80280

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder enkel vooraan gemansardeerd zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien), met twee van diamantkopsluitsteen en bolbekroning voorziene oeils-de-boeuf en twee dakvensters, het linkse getoogd, het rechtse rechthoekig, met vleugelstukken en bekronend driehoekig fronton, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ruime Engelse landschapstuin met onder andere rode beuken en eiken. Aan straatzijde, bovenaan afgeschuind bakstenen muurtje van na de Tweede Wereldoorlog, met ijzeren inrijhek en gekasseide oprit.

Baksteenbouw op hardstenen plint met betraliede rechthoekige keldergaten; gecementeerde afwerking voor puilijst, aanzetstenen en muurbanden ter hoogte van hardstenen lekdrempels en boogruggen, alsook boven de plint; gebruik van gesinterde baksteen voor versiering van boogruggen en voor de rechthoekige aflijning van de blinde fries; grotendeels bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijsten. Links hoekliseen. De rechtse travee vormt een risaliet en is voorzien van een vijfzijdige erker met rechthoekige vensters onder ijzeren I-balken met rozetten, waarboven een balkon met ijzeren leuning en deurvenster met pvc. Getoogde beneden- en korfboogvormige bovenvensters. Eenvoudiger zijgevels met markante schouwen. Rechter zijgevel met latere aanbouw onder plat dak, de huidige inkom. Achtergevel met recent aangebouwde veranda en dito terras. Links achteraan, twee latere garages.


Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Alleenstaand burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80280 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.