erfgoedobject

Brouwerswoning van brouwerij Rutten

bouwkundig element
ID
80288
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80288

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het bedrijf, zogenaamd Les Lions, werd na de Eerste Wereldoorlog stilgelegd, waarna de aanpalende brouwerijgebouwen, rechts van het woonhuis, verdwenen. In 2003, achter de woning, voltooiing van de residentie Laurenshof, naar ontwerp van het architectenbureau De Cremer-Bukenbergs (Overpelt), die het gezicht op het voormalige brouwershuis flink ontsiert.

Alleenstaand cottageachtig burgerhuis van 1895, op een iets hoger ten opzichte van de weg gelegen hoekterrein, in een fraaie omhaagde tuin in Engelse landschapstijl met enkele grote bomen, waaronder merkwaardige beuken; ingang met gietijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers met vaasbekroning. Dubbelhuis met drie traveeën, licht verhoogde begane grond en bovenverdieping; overstekend zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien), aan voor- en achtergevelzijde voorzien van typische, weliswaar vernieuwde windborden, alsook van schoren op gehistorierde zandstenen consoles met bakstenen dropmotief.

Donkere baksteenbouw met decoratieve verwerking van geelbeschilderde en felrode baksteen voor afzaat van de sokkel, geprofileerde omlijstingen van de getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels, baksteenfriezen, rechte muizentand, hoeklisenen en markante, centrale schouw in de linker zijgevel. Voorts sgraffitoversiering met rankwerk in de vensterboogvelden en geglazuurde tegels met griffioenen voor de benendenvensters van de linker zijgevel. Voor- en achtergevel met centraal oculus in de geveltop tussen twee keperboogvormige venstertjes. Aan voorgevelzijde, arduinen trap tussen postamenten met vergulde leeuwen voor het deurrisaliet met deur en deurvenster op de tweede bouwlaag in getrapte verdiepte omlijstingen, waartussen houten balkon op schoren. Vernieuwde ramen en deuren. Tegen de achtergevel, fraaie halfronde serre op een bepleisterde en beschilderde onderbouw met doorlopende hardstenen lekdrempels. Rechter zijgevel met twee blinde bovenvensters. Links van het huis, terras op hardstenen onderbouw met natuurstenen balustrade. Rechts van het huis, recente aanbouwsels onder meer garage.

  • BILSEN A., Honderd jaar Neerpelt. Fotokroniek van een dorp in de 20ste eeuw, Neerpelt, 2000, oude en recente foto's en oude prentbriefkaarten op p. 95-115.
  • BILSEN A., Honderd jaar Neerpelt. Fotokroniek van een dorp in de 20ste eeuw, Neerpelt, 2000, oude foto's op p. 105.
  • STEVENS J. & CUYVERS M., Neerpelt vroeger jaren, Neerpelt, 1986, oude prentbriefkaarten op p. 18, 53.
  • TUYAERTS L., Inleiding tot de studie van de industriële archeologie van Neerpelt, onuitg. verhandeling, Hasselt, H.R.I.T.H.V., 1985, fol. 47, 49, 50, afbn.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning van brouwerij Rutten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80288 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.