erfgoedobject

Provinciaal Instituut voor Cultuur en Sport

bouwkundig element
ID
80292
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80292

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouwd in 1967 en in 1978 uitgebreid door de architecten A. Hoppenbrouwers (Brussel) en Wijckmans. Gelegen in een ruim wandelpark met oude bomen, grasvelden, vijvers, tennisvelden en petanquebanen, aan weerszij van de Dommel, die als natuurlijke baken in het architecturaal concept is geïntegreerd.

Baksteenbouw met gebruik van beton voor voornamelijk constructieve elementen; houten en metalen ramen. Afwisselende volumewerking, horizontaliserende vensterregisters en platte daken. Het zichtbaar laten van het beton in zijn ruwe vorm kadert in de geest van het toenmalig brutalisme.

Aan het einde van een geasfalteerde oprit ligt het theaterzaalgebouw met opschrift: DOMMELHOF. Dit deel herbergt een foyer voor recepties en tentoonstellingen, een secretariaat, de directie, een theater met 369 zitplaatsen, een vormingscentrum, een centrale bar, diverse lokalen en een repetitieruimte. Blinde, geknikte voorgevel met voorstaande inkomhal met rechthoekig portaal onder betonnen luifel, voorafgegaan door een afgeschuinde hardstenen rechthoekige poort. Volledig gesloten geheel van één à drie bouwlagen, met centraal binnenhof met vijvers. Het interieur van de theaterzaal wordt gekenmerkt door het spaarzaam decoratief gebruik van baksteen in de zijwanden.

Ten westen hiervan, aan de overzijde van de Dommel, L-vormig verblijfsgebouw met restaurant van één à vijf bouwlagen, deels voorzien van balkons.

Ten noorden, quasi rechthoekige sporthal met inscriptie: DOMMELHOF/ SPORT. Ten noorden, voorstaande inkomhal met analoog portaal onder betonnen luifel, met opschrift: PROVINCIAAL SPORTCENTRUM; dubbele steektrap. Ten noordwesten, rechthoekige berging voor sportmateriaal. Ten noorden van de sporthal ligt een voetbalveld, omgeven door een looppiste.

  • BILSEN A., Honderd jaar Neerpelt. Fotokroniek van een dorp in de 20ste eeuw, Neerpelt, 2000, p. 8, oude foto's en prentbriefkaart op p. 9, 83-85.
  • BILSEN A., Joseph Flore Keelhoff, in KENIS E. - BILSEN A., Het Gengske 1988-1992 (Jaargang 1-5), Neerpelt, 1995, p. 203.
  • CUYVERS M., De wateringen, in KENIS E. - BILSEN A., Het Gengske 1988-1992 (Jaargang 1-5), Neerpelt, 1995, p. 148, 154, afb.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Provinciaal Instituut voor Cultuur en Sport [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80292 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.